Przeszukiwałem forum, ale nikt nie wydaje się mieć tego samego problemu, co ja. Pozwólcie więc, że spróbuję szczegółowo opisać, jaki mam problem z moim CX 30. Po pierwsze, mam Mazdę CX30 2021 premium polymetal grey i mieszkam na Florydzie. Dostałem ją we wrześniu 2021 roku i jak dotąd działa świetnie! Ale całkiem niedawno, może około 2 miesięcy, kilka razy doświadczyłem komunikatu "kluczyk nie wykryty", gdy próbuję włączyć samochód, nawet gdy przykładam brelok do przycisku start, nie wykrywa go. Chociaż, gdy naciskam przyciski blokowania i odblokowywania, samochód odpowiednio się blokuje i odblokowuje, więc wątpię, żeby to była słaba bateria. Po prostu nie wykrywał breloka. I tak pomyślałem, że to może być problem z baterią, więc spróbowałem użyć zapasowego breloka, bo leżał w moim pokoju i bateria powinna być dobra, prawda? Ale dzieje się to samo. Spróbowałem sztuczki "hibernacji breloka", którą widziałem na YouTube, to samo. To stało się tak irytujące i niewygodne. Zdarzyło mi się to 2 razy w Costco, kiedy skończyłem tankować, wyświetlał się komunikat "kluczyk nie wykryty". Jeden z pracowników stacji benzynowej powiedział mi, żebym zapiął pasy, mówi, że widział to w kilku samochodach (nie tylko Mazdach), i to, o dziwo, sprawiło, że się włączył. Mówi, że to funkcja w tych nowych samochodach?! Drugi raz zdarzyło się to w innym Costco, pani z samochodu za mną powiedziała mi, żebym upewnił się, że pokrywa wlewu paliwa jest zamknięta, i rzeczywiście, zamknąłem pokrywę wlewu paliwa i voila, to pomogło i włączyło mój samochód. Czasami zdarza się to, gdy wychodzę z pracy, samochód stał cały dzień na słońcu, deska rozdzielcza jest tak gorąca i to samo, "kluczyk nie wykryty". Ale nie potrafię ustalić, jaka sytuacja to powoduje, ponieważ było wiele różnych scenariuszy.
Czy ktoś tego doświadczył? Miałem nadzieję, że to zostanie tutaj omówione, ponieważ jest to forum CX30, ale niestety wydaje się, że jestem pierwszy. I czy to naprawdę funkcja? Mam linki do kilku filmów z jednego razu, kiedy to się zdarzyło, i to było wtedy, gdy wracałem z pracy, samochód się włączył, ale po kilku minutach wyświetlił się komunikat "kluczyk nie wykryty". Pamiętajcie, samochód już jechał, wtedy wystąpił problem. Nie chciałem wyłączać samochodu, bo inaczej nie mógłbym go ponownie włączyć. Więc pojechałem do domu z problemem wyświetlanym na ekranie, ale martwiłem się, że samochód po prostu się wyłączy lub coś w tym stylu, myśląc, że został skradziony. Ale potem wróciłem do domu i mogłem to szybko nagrać i wtedy zniknęło!
Pod koniec tego miesiąca wybieram się do Mazdy na przegląd i zapytali mnie, czy mam jakieś problemy, i powiedziałem im o tym. Muszę jeszcze dowiedzieć się, czy rzeczywiście mogą to naprawić. Ale mam nadzieję, że ktoś tutaj mi pomoże, ponieważ wiem, że ci dealerzy zwykle nie mają wszystkich odpowiedzi.
Vid 1
Vid2
Vid3
Czy ktoś tego doświadczył? Miałem nadzieję, że to zostanie tutaj omówione, ponieważ jest to forum CX30, ale niestety wydaje się, że jestem pierwszy. I czy to naprawdę funkcja? Mam linki do kilku filmów z jednego razu, kiedy to się zdarzyło, i to było wtedy, gdy wracałem z pracy, samochód się włączył, ale po kilku minutach wyświetlił się komunikat "kluczyk nie wykryty". Pamiętajcie, samochód już jechał, wtedy wystąpił problem. Nie chciałem wyłączać samochodu, bo inaczej nie mógłbym go ponownie włączyć. Więc pojechałem do domu z problemem wyświetlanym na ekranie, ale martwiłem się, że samochód po prostu się wyłączy lub coś w tym stylu, myśląc, że został skradziony. Ale potem wróciłem do domu i mogłem to szybko nagrać i wtedy zniknęło!
Pod koniec tego miesiąca wybieram się do Mazdy na przegląd i zapytali mnie, czy mam jakieś problemy, i powiedziałem im o tym. Muszę jeszcze dowiedzieć się, czy rzeczywiście mogą to naprawić. Ale mam nadzieję, że ktoś tutaj mi pomoże, ponieważ wiem, że ci dealerzy zwykle nie mają wszystkich odpowiedzi.
Vid 1
Vid2
Vid3