Ceny wzrosły również w Europie, zauważam, że w najnowszym cenniku jest o około 3% drożej od maja niż wtedy, gdy składałem zamówienie w lutym.
Ale używane samochody również bardzo podrożały, dostałem 52% wartości za mojego Mazdę 3 z 2020 roku od dealera jako zamianę samochodu, to jest szalenie dobre dla prawie 5-letniego samochodu z przebiegiem około 95000 km.
Nic dziwnego, jeśli koszty wzrosną bardziej w USA, taryfy mają do tego tendencję, to w zasadzie jak podatek.
Przynajmniej w Szwecji, chyba że wynajmujesz/leasingujesz pojazd długoterminowo, zwykle widzisz całkowity koszt zakupu pojazdu reklamowany, a następnie otrzymujesz podział miesięcznych płatności, które zależą od opcji finansowania, oferty ze zredukowanymi odsetkami itp. są powszechne, często o wiele korzystniej jest przedłużyć hipotekę, jeśli jesteś właścicielem nieruchomości.
Mogę sobie również wyobrazić, mam na myśli, że CX30 jest już dość stary z tylko drobnymi liftingami, dostaliśmy również CX-60 i wkrótce dostaniemy pośredni rozmiar CX-5, więc ludzie mogą czekać, (osobiście upewniłem się, że zamówiłem, więc dostanę 2025, ponieważ 26 ma być znacznie bardziej zmieniony, żaden samochód nie jest lepszy od ostatnio wyprodukowanego)