Kiedy to czytam, myślę o technikach z salonu. Byłem w przeszłości w ich sytuacji, "Klient ma zawsze rację". To zdecydowanie dobra perspektywa i przypomina ludziom z sektora usług, jak ważne jest zrobienie wszystkiego, co w ich mocy, aby zadbać o klienta, nawet jeśli przegrają, próbując. W praktyce wygrają znacznie więcej razy niż przegrają. Ale kiedy zdarza się jedna z tych nielicznych okazji, kiedy przegrywają, boli to bardzo, takie wydarzenia jak to doprowadziły nawet potencjalnie świetnych techników do rezygnacji z kariery. Utalentowany, kompetentny i doświadczony technik może łatwo dowiedzieć się, co się tutaj dzieje, i zostało to omówione w kilku odpowiedziach. Problem polega na tym, że nic dobrego nie wyniknie z próby edukowania właściciela pojazdu i mówienia mu prawdy, jak pozbyć się tego objawu i uzyskać wspaniałą obsługę z pojazdu.
Mam Mustanga GT Convertible z 2007 roku. Nie wychodzi z garażu, chyba że pogoda jest idealna na przejażdżkę z opuszczonym dachem. W tym roku, przygotowując go do zabawy, zainstalowałem nowy akumulator. Późnym latem ubiegłego roku rozwinął się pasożytniczy pobór prądu, który rozładował akumulator. Odtwarzacz CD nie pozwalał na całkowite wyłączenie radia z powodu uszkodzonego przełącznika. To irytujące, ale nic, z czym firma w Syracuse NY nie mogłaby sobie poradzić. Po ponownym zainstalowaniu radia po naprawie i wymianie dziesięcioletniego akumulatora, który wciąż działał, zdecydowałem również, że czas ulepszyć konserwator. To właśnie zainstalowałem.
Amazon.com: 12V / 6V Battery Trickle Charger Maintainer, 1.5A Automatic Smart Float Charger Battery Charger for Motorcycle Lawn Mower Car Boat Tractor ATV, SLA VRLA Gel Cell AGM Lead Acid Batteries : Automotive
Konserwator akumulatora nie musi być używany za każdym razem, gdy samochód jest zaparkowany. Muszę go używać tylko wtedy, gdy spodziewam się, że samochód nie będzie używany przez kilka tygodni lub dłużej. Bez konserwatora akumulator nigdy by nie przetrwał dziesięciu lat, nie mówiąc już o tolerowaniu całkowitego rozładowania, jak to miało miejsce w zeszłym roku, gdy radio sprawiało problemy. Spodziewam się, że ten nowy akumulator wytrzyma co najmniej kolejne dziesięć lat.
Teraz rozumiem, że jeśli twoja sytuacja jest taka, że nie masz garażu i łatwego sposobu podłączenia, gdy samochód nie jest używany, to jest problem. Ale to nie wina samochodu, że tak jest. Przy okazji, udowodnienie, czy występuje pasożytniczy pobór prądu, jest łatwe dla najlepszych techników. Kilka lat temu zrobiłem ten film, pokazujący więcej niż jedną rutynę, którą można wykonać. Spodziewam się, że technicy z salonu mogą zrobić to samo. Jeśli samochód zostanie przedstawiony i zostanie wykryty pobór prądu, powinni być w stanie zarówno udowodnić jego obecność, jak i go znaleźć. Jeśli nie występuje pobór prądu, również powinni być w stanie to udowodnić, tak jak pokazuje wideo.
Parasitic Drain Test (youtube.com)
Miałbyś jeszcze jedną opcję, jeśli zdecydowałbyś się spróbować czegoś. System odłączania akumulatora. Istnieje wiele opcji do wyboru. Oto tylko kilka przykładów.
Amazon.com: Top Post Knife Blade Master Switch, 12V 24V Battery Disconnect Switch for Auto Car RV-Marine Boat Truck Vehicle, Battery Cut Off Shut Off Switch (Negative,Vertical) : Automotive
Amazon.com: Remote Battery Disconnect Switch Upgraded Kill Switch for Car Truck DC12V 200A Remote Control Anti-Theft Prevent Battery Drain Isolator (Black Negative Wire at The Bottom)(360A Starting Current) : Automotive
Amazon.com: 12-48V Master Battery Disconnect Switch, High Current 200A Battery Power Cutoff Isolator Killer Switch with Face Plate for Car Vehicle RV Truck Boat Marine Outboards ATV On/Off Battery Isolator Switch : Automotive
Zwracam jednak uwagę, że jeśli tego rodzaju rozwiązanie nie zapobiegnie rozładowaniu akumulatora, wracasz do sposobu, w jaki używasz samochodu, pobiera on energię z akumulatora i jest to niewystarczające, aby go wymienić. Jeśli tak jest, żaden technik nie może "naprawić" samochodu, ponieważ nie jest on zepsuty.