Mazda CX‌-30 Forum banner

Muzyka / Radio włączone domyślnie? Jak to zatrzymać?

43K views 17 replies 15 participants last post by  Sparkle01  
#1 ·
Czy ktoś zauważył, że audio w jego samochodzie włącza się automatycznie po uruchomieniu silnika? Jeśli naciśniemy przycisk zasilania audio raz, aby wyciszyć radio, włącza się ono ponownie przy następnym uruchomieniu samochodu. Jeśli przytrzymamy przycisk zasilania, aby wyłączyć radio, wyłącza się cała konsola, więc nie możemy korzystać z takich rzeczy jak nawigacja (ale zapobiega to automatycznemu odtwarzaniu radia przy następnym uruchomieniu!). Czy istnieje sposób, aby po prostu zatrzymać automatyczne odtwarzanie muzyki bez trwałego wyłączania całej konsoli?

Dzięki za wszelkie spostrzeżenia.

#6 ·
Przed wyłączeniem silnika naciśnij i przytrzymaj <przycisk źródła> na kierownicy. Lub przejdź do menu źródła za pomocą <kontrolera MZD> i przewiń w dół i wybierz wyłączenie dźwięku.
To denerwowało mnie przez miesiące, wysłałem e-mail do Mazdy w tej sprawie, a oni powiedzieli mi tylko, żebym ściszył głośność. Ale to działa. Dziękuję.

#7 ·
Czy ktoś zauważa, że jego system audio w samochodzie włącza się automatycznie po uruchomieniu samochodu? Jeśli naciśniemy raz przycisk zasilania audio, aby wyciszyć radio, włączy się ono ponownie przy następnym uruchomieniu samochodu. Jeśli przytrzymamy przycisk zasilania, aby wyłączyć radio, wyłącza się cała konsola, więc nie możemy korzystać z takich rzeczy jak nawigacja (ale zapobiega to automatycznemu odtwarzaniu radia przy następnym uruchomieniu!). Czy istnieje sposób na zatrzymanie automatycznego odtwarzania muzyki bez trwałego wyłączania całej konsoli?

Dziękuję za wszelkie spostrzeżenia.
Problem moim zdaniem polega na tym, że ustawienie wyciszenia nie jest zachowywane między uruchomieniami. Najlepszym rozwiązaniem, jakie znalazłem, jest wyłączenie (a nie tylko wyciszenie) poprzez przytrzymanie regulacji głośności przez kilka sekund, aż ekran zgaśnie. Zostanie to zachowane przy następnym uruchomieniu. Niestety, wszystkie funkcje informacyjno-rozrywkowe są niedostępne do momentu ponownego włączenia. Dlatego niektórzy mogą woleć przekręcać pokrętło za każdym razem, aby regulować głośność. Denerwujące. Chciałbym, żeby to zachowanie zostało zmienione w przyszłej aktualizacji oprogramowania. Ale najprawdopodobniej jest to już obecne od kilku generacji pojazdów. IDK.

#8 ·
Problem polega na tym, że ustawienie wyciszenia nie jest zachowywane między uruchomieniami. Najlepszym rozwiązaniem, jakie znalazłem, jest wyłączenie (a nie tylko wyciszenie) poprzez przytrzymanie regulacji głośności przez kilka sekund, aż ekran zgaśnie. Zostanie to zachowane przy następnym uruchomieniu. Niestety, wszystkie funkcje informacyjno-rozrywkowe są niedostępne do momentu ponownego włączenia. Niektórzy mogą więc woleć przekręcać pokrętło za każdym razem, aby regulować głośność. Denerwujące. Chciałbym, żeby to zachowanie zostało zmienione w przyszłej aktualizacji oprogramowania. Ale najprawdopodobniej jest to już obecne od kilku generacji pojazdów. IDK.
@Mickey Ward - Witamy na CX30Talk

Używam tego samego podejścia, wyłączając system informacyjno-rozrywkowy - zwłaszcza jeśli wybieram się w krótką podróż i chcę się skoncentrować. Ale każda podróż jest inna, więc wybieram to, czego chcę na początku każdej podróży. Zajmuje to chwilę (ok, może trochę dłużej, jeśli konfigurujesz nawigację). To część mojej rutyny.

Będąc tutaj, poświęć chwilę i zaktualizuj swój profil w następujący sposób:
  1. Przejdź do prawego górnego rogu, kliknij swój awatar, a następnie kliknij Ustawienia konta
  2. Następnie w polu Lokalizacja wprowadź swoją „Lokalizację” (miasto i kraj, w którym mieszkasz).
  3. W Szczegółach pojazdu: wprowadź szczegóły swojego CX-30.
  4. Przewiń w dół i kliknij Zapisz
Następnie możesz również opublikować tutaj wprowadzenie, abyśmy mogli powitać Cię na forum.

#12 ·
Po prostu ściszam głośność do zera lub do niskiego poziomu. Samochód zapamiętuje ostatni poziom głośności przy uruchomieniu.
To samo było w moim CX-3.
Z jakiegoś powodu mój CX-30 wraca do wyższego domyślnego poziomu głośności za każdym razem, gdy uruchamiam pojazd. Dotyczy to niezależnie od tego, czy głośność jest niska - prawie wyciszona - gdy wyłączam pojazd. Następnym razem, gdy go uruchomię, głośność wzrasta.

#16 ·
Ten sam problem z fabrycznie nowym modelem 2024 CX-5 Signature. Zdumiony, dlaczego Mazda skonfigurowała ten system w ten sposób (w przeciwnym razie doskonały samochód). Wypróbuję poprawkę listy źródeł opisaną powyżej.
Czy uważasz, że ktoś z Mazdy czyta nasze komentarze?
Ten sam problem z modelem 2024 cx5 Signature.
Zdumiony, dlaczego Mazda skonfigurowałaby system tak słabo (w przeciwnym razie wspaniały samochód). Wypróbuję powyższą sugestię dotyczącą listy źródeł.
Czy uważasz, że ktoś z Mazdy czyta nasze komentarze?

#18 ·
Czy ktoś zauważył, że jego system audio w samochodzie włącza się automatycznie po uruchomieniu samochodu? Jeśli naciśniemy przycisk zasilania audio raz, aby wyciszyć radio, włącza się ono ponownie przy następnym uruchomieniu samochodu. Jeśli przytrzymamy przycisk zasilania, aby wyłączyć radio, wyłącza się cała konsola, więc nie możemy korzystać z takich rzeczy jak nawigacja (ale zapobiega to automatycznemu odtwarzaniu radia przy następnym uruchomieniu!). Czy istnieje sposób, aby po prostu zatrzymać automatyczne odtwarzanie muzyki bez trwałego wyłączania całej konsoli?

Dzięki za wszelkie spostrzeżenia.
Właśnie na to wpadłem. Wybierz wejście Bluetooth, ale nie włączaj żadnego źródła Bluetooth.